Γεύσεις και αρώματα όπως παλιά, στο εργαστήρι του πρώτου και μοναδικού Αγροτοτουριστικού και  αγροτοβιοτεχνικού συνεταιρισμού Δωδεκανήσου, «Οι Απολλωνιάτισσες». Μία ομάδα εννέα γυναικών από ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, κρατά εδώ και δέκα χρόνια με μεράκι ζωντανές τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, δημιουργώντας από αρτοσκευάσματα, τραχανά και πλιγούρι μέχρι μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, ακριβώς όπως συνηθιζόταν να παρασκευάζονται παλιά.

Παράλληλα, οι «Απολλωνιάτισσες» συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας προωθώντας τα ντόπια προϊόντα και έχουν κατορθώσει μάλιστα να είναι δημιουργικές και οικονομικά ανεξάρτητες, χωρίς καν να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Στην αρχή ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι θα πετύχει αυτή η προσπάθεια. Το πίστεψαν όμως πολύ οι εννιά «Απολλωνιάτισες», που με το μεράκι τους και με τη δημιουργική τους διάθεση, κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους. Το 2008 βραβεύθηκαν μάλιστα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Η πρωτοπορία και η πρόκληση του διαφορετικού και του νέου αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους της συνεύρεσης αυτών των εννέα δυναμικών γυναικών από τα Απόλλωνα, να ιδρύσουν τον Ιούνιο του 2005 τον 1ο Γυναικείο Αγροτουριστικό & Αγροτοβιοτεχνικό Συνεταιρισμό στο Νομό της Δωδεκανήσου.

Σκοπός του Γυναικείου Συνεταιρισμού ήταν και παραμένει η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η διάδοση και η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, συνδυάζοντας έτσι τη δημιουργικότητα με την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Απολλώνων. Ειδικά στις μέρες μας που η οικονομική κρίση βαθαίνει, η στήριξη της ντόπιας παραγωγής είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Αξιοποιώντας λοιπόν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, οι «Απολλωνιάτισσες» ξαναζωντανεύουν μέσα σε ένα σύγχρονο εργαστήριο, τις παραδοσιακές συνταγές, που κληρονόμησαν από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο τα εξαίρετης ποιότητας προϊόντα της περιοχής τους. Αυτό όμως που έχει εξίσου μεγάλη σημασία, είναι ότι απέδειξαν, πώς ευκαιρίες υπάρχουν, ακόμη και εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς.

Ανοιχτός δρόμος για εξαγωγές

Στο όμορφο, ζεστό και με παραδοσιακό χαρακτήρα εργαστήριό τους, στην είσοδο του γραφικού τους χωριού στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, οι «Απολλωνιάτισσες» καλοδέχονται ντόπιους και ξένους,  και προτείνουν να γνωρίσουν τη μοναδική γεύση των προϊόντων τους, φτιαγμένα με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες, τις οποίες προμηθεύονται αποκλειστικά από ντόπιους παραγωγούς.

Ξένα ΜΜΕ, ακόμη και στην Κίνα έχουν φιλοξενήσει ρεπορτάζ και δημοσιεύματα για το μοναδικό στα Δωδεκάνησα γυναικείο συνεταιρισμό, ενώ κάθε σεζόν πολυάριθμα γκρουπ τουριστών επισκέπτονται το εργαστήρι στ’ Απόλλωνα. Ακόμη όμως και για τους Ροδίτες η επίσκεψη στο εργαστήρι αποτελεί μία ευχάριστη εμπειρία.

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού έχουν γίνει γνωστά στο εξωτερικό. Τα γλυκά του κουταλιού γίνονται ανάρπαστα στη Σκωτία, ενώ στη Γαλλία το μελεκούνι έχει αναγνωρισθεί για την αγνότητα των υλικών του, την υψηλή του ποιότητά και τη μεγάλη του θρεπτική αξία. Καθώς μάλιστα κατέχουν πιστοποίηση HACCP και ISO τα προϊόντα του συνεταιρισμού, είναι πιο απλές οι διαδικασίες για την εξαγωγή τους.

Μία ομάδα που «έδεσε»

Το μυστικό της επιτυχίας του εγχειρήματος, πέρα από τα αγνά υλικά και τη τήρηση των παραδόσεων, είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των γυναικών. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς, όταν τις παρατηρεί …επί τω έργω. Γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, με διαφορετικούς χαρακτήρες έχουν μάθει να συνεργάζονται άψογα. Κάθε μέλος του συνεταιρισμού προσέρχεται καθημερινά στη δουλειά με διάθεση για δημιουργία και συνεργασία. Δεν ήταν και το πιο απλό πράγμα να προσαρμοσθεί η μία στο χαρακτήρα της άλλης, όπως λένε και οι ίδιες.

Από τη στιγμή όμως που το κατάφεραν, η ομάδα «έδεσε» σαν τα πετυχημένα γλυκά του κουταλιού με τα αγνά υλικά που ετοιμάζουν. Μπορεί οι «Απολλωνιάτισες» να μην είχαν ποτέ τη στήριξη κάποιου επίσημου φορέα, όπως γίνεται με άλλους γυναικείους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, κατάφεραν όμως να εδραιωθούν και σήμερα απολαμβάνουν με ικανοποίηση την επιτυχία τους, για την οποία εργάσθηκαν με πίστη και αφοσίωση.

Η Πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ειρήνη Πλάτση αναφέρει ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να πιστεύει κανείς σε αυτό που κάνει. Και οι «Απολλωνιάτισες» πίστεψαν και πιστεύουν πολύ σε αυτή την προσπάθεια.

«Αυτός ο γυναικείος συνεταιρισμός, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να ενδυναμωθεί ο ρόλος της γυναίκας σε αγροτικές περιοχές. Στόχος του δεν ήταν το χρηματικό κέρδος, αλλά η προώθηση των ντόπιων προϊόντων και η διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών, πράγμα πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι τα μέλη του συνεταιρισμού δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν το χωριό, είναι δημιουργικές, παράγουν και καταφέρνουν τελικά να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια.

Η ομάδα έχει δέσει καλά. Γνωρίζει πλέον η μία το χαρακτήρα της άλλης και αυτό βοηθά στο να υπάρχει άψογη συνεργασία. Θεωρώ, ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να πιστεύει κανείς σε αυτό που κάνει. Και όντως έχουμε πιστέψει πολύ στο συνεταιρισμό. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας,  αποσκοπώντας πάντα στο να δημιουργούμε παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ντόπια, αγνά υλικά», δήλωσε η κ. Πλάτση. Η φήμη του συνεταιρισμού ταξιδεύει από στόμα σε στόμα και ο κόσμος έχει αρχίσει να αναζητά τα αγνά υλικά, αναφέρει η  Αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Κατερίνα Παλάζη, η οποία επισημαίνει ότι η αποδοχή των προϊόντων τους, τους δίνει ώθηση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Συγκεκριμένα η κ. Παλάζη δήλωσε: «Το σκεπτικό πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα ήταν να έχουμε μία απασχόληση στο χωριό μας, να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τα Απόλλωνα. Οι περισσότερες από τις γυναίκες του συνεταιρισμού είχαν πριν κάποια άλλη ασχολία.

Θέλαμε όμως να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας, να μη χαθούν οι παραδοσιακές συνταγές. Παράλληλα θέλαμε να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα του χωριού και να στηρίζουμε τους ντόπιους παραγωγούς. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε το συνεταιρισμό. Οι μεγαλύτερες γυναίκες του χωριού μας έδειξαν τις συνταγές, όπως τις έκαναν παλιά, τις οποίες ακολουθούμε πιστά. Χρειάστηκε μόνο να μετρήσουμε τις δοσολογίες, καθώς παλιά δούλευαν πάντα με το μάτι.

Η αποδοχή των προϊόντων μας είναι ευτυχώς πολύ μεγάλη. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Η φήμη μας ταξιδεύει από στόμα σε στόμα.  Έχουμε δώσει προϊόντα μας στο εξωτερικό, αλλά φυσικά και υπάρχει ζήτηση από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να προτιμά ξανά τα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, χωρίς χρωστικές ή συντηρητικά και αλλεργιογόνα. Και αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Οι ίδιες μας δοκιμάζουμε πρώτα τα προϊόντα που παράγουμε για να τα βγάλουμε στην κατανάλωση. Επιμένουμε πάντα στα ντόπια και αγνά υλικά και στο χειροποίητο τρόπο παρασκευής».

Η γκάμα των προϊόντων

Η γκάμα των προϊόντων του γυναικείου αγροτουριστικού και  συνεταιρισμού Δωδεκανήσου, «Οι Απολλωνιάτισσες» περιλαμβάνει αφράτα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, μοναδικό ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, τραγανά ξεροτήγανα, τακκάκια & αμυγδαλωτά, παραδοσιακό μελεκούνι, τραχανά & πλιγούρι, ντόπιας παραγωγής, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, λικέρ πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι με βάση την σούμα, βότανα από τον Προφήτη Ηλία (ρίγανη, δύοσμο, αλεσφακιά ή φασκόμηλο, δάφνη) και γενικότερα ντόπια προϊόντα παραγωγής Απολλώνων (ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, κρασί, σούμα, όσπρια).

Στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού www.apolloniatisses.gr «Οι Απολλωνιάτισσες» διαθέτουν όλη την γκάμα των προϊόντων τους.

Οι Απολωνιάτισσες δηλώνουν περήφανες για τα προϊόντα τους και ειδικά για το ζυμωτό ψωμί, για την παρασκευή του οποίου ακολουθείται χωρίς καμία «παρέκκλιση» η διαδικασία όπως παλιά. Για το ψωμί χρησιμοποιείται αλεύρι σταρένιο και προζύμι. Η προετοιμασία του ξεκινά από την προηγούμενη και φουρνίζεται το πρωί, αφού έχει μείνει τρεισήμισι ώρες σκεπασμένο με κουβέρτες και τυλιγμένο μέσα σε άσπρες πετσέτες (ακριβώς όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας). Το μεσημέρι πια είναι έτοιμο